söndag 13 december 2009

Positiv förändring

Lussenatten tillbringade jag i vanlig ordning som medarrangör och vakt av den årliga innebandyturningen som 7.30 arrangerar för gymnasie elever. Väldigt bra av tonåringar mellan 16 och 18 att ro iland ett sådant stort arrangemang. 7.30 är alltså en kristen skolgrupp som är ansluten till Ny Generation.

Vi, LKU - Lidköpings Kristna Ungdomsråd, bistår 7.30 med att ha ett café i idrottshallen och stå för vakter, två auktoriserade och ett 40 - 50 tal frivilliga vakter. Gud välsigne alla som ställde upp.

Anledningen varför denna innebandyturnering arrangeras är att i Sverige är det en stark tradition att festa, dricka alkohol och leva rövare på lussenatten. Så som en alternativ startades innebandyturneringen för över 20 år sedan.

Det som var roligt var att jag av två helt oberoende föräldrar fick höra samma sak. Båda deras ungdomar, en tjej och en kille, hade ingen förståelse för varför det var så mycket snacka om fest och sprit på Lucianatten, för det hade de aldrig hört och pratades ingen om på skolan och det var ingen som de kände som skulle festa.

Jag tänkte: WOW, vi har lyckas ändra en ungdomskultur genom tålamodigt kristet arbete.

Inte för att dra för stora växlar på detta, men det är ju så här man kan förändra ett land. Man visar på ett annat sätt att leva, så att det gamla blir ointressant. Det som var förut faller i glömska och något nytt kan komma och bestå.

Det är inte så att massor har blivit frälst, ingen faktiskt, vad jag vet, men det kristna sättet att leva påverkar samhället, i detta fallet skolan så en annan kultur, den kristna blir den dominerande.

Och det är väl det vi vill?

5 kommentarer:

Indianerna sa...

Wow, det är imponerande!
Ett välsignat arbete!

Lisa

T.Bergenwall sa...

Vi påverkar mer än vad vi förstår.
Läste att lusse firandet i Skara spårade ur ordentligt med fylla slagsmål och annat som hör till traditionen.
Dom kristna ungdomarna i Lidköping kan vara stolta som genomförde detta jätte projekt,så bra.
Var välsignad.v v v v T.B.

Josef sa...

helt riktigt. en av vakterna vi hade berättade om Skara. det som är anmärkningsvärt är att det var 15 gripna för misshandel, 14 tjejer och 1 kille.

My Corner sa...

Amen sier dine svigerforledre. Det er vår tro kombinert med tålmodighet som overvinner verden...

Sjöléns sa...

Med tid och tålamod når vi resultat även i Sverige... Ska bli kul att ses snart! Kom precis hem från solskens kusten...

/Stina